Een psychologische roman met potentie

Wat een emotionele rollercoaster van een boek! Heel intrigerend om ‘Kwijt’ te lezen. Niet per se omdat adoptiefraude wordt belicht, maar vanwege het diepe psychologische trauma dat aan de orde komt. Wat Gerda heeft beschreven gaat om een van de stoornissen waar vandaag de dag nog nauwelijks erkenning voor is.

Ik ben van mening dat deze psychologische roman heel veel potentie heeft. Wanneer de therapeutische uitspraken die erin staan bij de lezer binnenkomen kan dit voor hen een inspiratie zijn in de eerste stap op weg naar herstel.

De karakters in de belevingswereld zijn goed uitgedacht en hebben precies de juiste balans met elkaar. Het proces waar Cara doorheen gaat wordt goed beschreven, haar kwetsbaarheid is voelbaar en de ingesleten gedrags- en gedachtepatronen zijn heel herkenbaar. Van de gedachte ‘ik mag niet blij zijn’ tot het volledig vermijden van gedachten en emoties.

Als lezer wordt je in het begin gelijk het verhaal ingetrokken, al kan het even duren voordat je het verband gaat zien tussen de twee verschillende werelden. 

Ondertussen is het wel megaspannend, want wie is Cara nu precies? Hoe dieper je in het boek zit, hoe moeilijker het is om het los te laten. Uiteindelijk ontdek je de heldere en goede verbinding tussen de beide verhalen en de psychologische rode draad die door alles heen loopt.

Het is nogal gedurfd om met zoveel ik-perspectieven te werken, maar het past ontzettend goed bij de plot!

Voor mij was het genieten om ‘Kwijt’ te lezen. De schrijfstijl is beschrijvend waardoor je alles voor je ziet. 

In de toekomst hoop ik meer van Gerda te lezen!