Maand: april 2023

Het kinderboek ‘Joep en Teun en het geheim van de buren’

Om je een indruk te geven, lees ik een stukje voor.

Interview by Sjoerd with subtitles

De woordredacteur, Chris van Oostrom, die mijn psychologische roman ‘KWIJT’ heeft geredigeerd, heeft ook mijn kinderboek

‘JOEP EN TEUN EN HET GEHEIM VAN DE BUREN’

nagekeken; zowel de Nederlandse als de Engelstalige versie.

Ik was blij met zijn positieve reactie.

Hij schreef:

Het was zo’n onderhoudend kinderboek dat ik er aan één stuk door aan gewerkt heb. De personages zijn tot de verbeelding sprekend. Het mysterie rond meneer Knalpot en de huppelende buurvrouw houdt de aandacht vast, en de boodschap wordt niet op moralistische wijze door je strot geduwd. 

Hele leuke illustraties ook. Complimenten!

It was important to me that this children’s book was translated into English.

Otherwise, my English-speaking grandchildren wouldn’t even be able to read it.

‘JOSH AND TIM AND THE MYSTERIOUS NEIGHBORS’

is available on Amazon.

This is what my Editor wrote about the book:

It was such an entertaining children’s book that I couldn’t stop working on it. The characters appeal to the imagination. The mystery surrounding Mr. Boombang and Mrs. Frolic keeps the attention high. The message is not forced down your throat in a moralistic manner.

Very nice illustrations too. Compliments!

Mijn eerste kinderboek

Tijdens de coronacrisis maakte ik voor de grap korte video’s voor mijn kleinkinderen. Op een dag filmde ik mezelf terwijl ik een verhaaltje begon te vertellen en om te laten weten hoe het verder ging, stuurde ik hun elke keer een nieuwe aflevering. Na al die videootjes besloot ik om het verhaal dat was ontstaan op te schrijven. 

Wat dit kinderboek ‘Joep en Teun en het geheim van de buren’ echt uniek maakt, is dat mijn talentvolle oudste kleinzoon voor de illustraties heeft gezorgd! Toen ik hem vroeg of hij de tekeningen voor mijn kinderboek wilde maken, reageerde gelijk heel enthousiast.

Het was een leuk proces om hier samen met mijn zestienjarige kleinzoon aan te werken.

Judah Keurentjes is heel creatief en echt een kunstenaar. Hij kan niet alleen ontzettend goed tekenen, maar maakt ook prachtige schilderijen.

Judah Keurentjes is very creative and a real artist. Besides being very good at drawing, he makes beautiful paintings, as well.

During Covid-19 I got the idea to send videos to my grandchildren just for fun.

One day I recorded the beginning of a story. To let them know what would happen next, I sent them a new episode every time. After all those videos I decided to write down the story that had emerged.

The fact that my talented eldest grandson made the illustrations, makes this book very unique! When I asked if he would like to do the drawings for my children’s book, he immediately responded enthusiastically.

It was fun to work on this book together with my sixteen-year-old grandson.

Dit boek is in eerste instantie speciaal voor mijn kleinkinderen geschreven, maar iedereen die van een grappig fantasieverhaal houdt, zal het vast ook graag willen lezen. 

This book – suitable for ages six to ten – is specially written for my grandchildren, but anyone who likes a funny fantasy story will most likely enjoy it too.

Het duurt nog even … maar de verwachting is dat mijn eerste kinderboek – geschikt voor kinderen van circa zes tot tien jaar – oktober 2023 wordt uitgegeven. 

Adoptiefraude

Omdat de hoofdpersonen in ‘Kwijt’, Karin en Dave, onderzoek doen naar adoptiefraude kregen mensen de indruk dat het boek met name hierover zou gaan.

Dit actuele onderwerp wordt inderdaad wel aangesneden, maar het moge duidelijk zijn het hoofdthema van deze psychologische roman verbinding is.

Er is de laatste jaren veel aan het licht gekomen over wantoestanden uit het verleden bij adoptieprocedures.

Wat er is gebeurd is heel schrijnend, met name voor degenen die met de gevolgen hiervan te maken hebben. 

Wat in ‘Kwijt’ over adoptiefraude wordt beschreven, berust helaas op waarheid. De artikelen van Karin Duplexie over dit onderwerp zijn een mix van waargebeurde situaties, maar de specifieke gegevens over personen, plaatsen en landen zijn verzonnen.

Het ontstaan van mijn boek ‘Kwijt’

In de loop der jaren zag ik moedige mensen – die in meer of mindere mate gebroken waren – weer opkrabbelen. Het was voor mij als counselor een groot voorrecht om bij hun innerlijke genezingsproces betrokken te zijn. 

Mijn boek ‘Kwijt’ is tot stand gekomen omdat ik onder de indruk ben van het unieke en waardevolle van elk individu. 

Ik dacht wel eens na over het belang van vriendschap en dan besefte ik hoe kostbaar het is dat mensen bij jou betrokken willen zijn, en jou betrekken bij wat zich in hun leven afspeelt. Toch is het vaak lastig om écht open te zijn en verbergen we sommige dingen liever. Traumatische ervaringen worden diep weggestopt achter een gesloten deur. Iemand in dat gebied toelaten kan alleen bij een persoon die je kunt vertrouwen.

Vanuit die gedachte begon ik op een dag te schrijven over een vrouw die vanwege een nieuwe vriendschap de moed had om haar deur – waarachter ze dingen verborg – te openen. Op dat moment had ikzelf nog geen idee hoe het verhaal verder zou gaan, maar al schrijvend kreeg het steeds meer vorm. 

Deze vrouw, die Cara heet, komt terecht in een soort fantasiewereld en begint aan een innerlijke ontdekkingstocht.  

Naast dit verhaal, dat ik ‘door de deur’ heb genoemd, kun je lezen wat zich afspeelt in het leven van Karin, een freelance journaliste en de privédetective, Dave. Hun verhaal wordt afwisslend vanuit Karin en dan weer vanuit Dave verteld.

De verhalen uit de ‘echte’- en de belevingswereld lopen parallel, horen bij elkaar en vloeien samen.

Met die twee verhaallijnen heb ik het lastig gemaakt voor mezelf, maar toch… Ik merkte dat het iets krachtigs had. Want juist door ze los van elkaar te vertellen, kwam het innerlijke proces waar iemand doorheen gaat duidelijk naar voren .

Bemoedigende woorden van Nienke (gezinshuis- ouder) over ‘Kwijt’.

Kunnen leven en liefhebben

Ik sla net de laatste bladzijde dicht van ‘Kwijt’ … wat ben ik onder de indruk. Het is een geweldig boek! Wat een talent om dit te kunnen.

Het is een prachtig geschreven verhaal over kwijt, vinden en gevonden worden … en weer vrede kunnen ervaren. 

Mooi dat je vanuit dat vinden en gevonden zijn nieuwe hoop krijgt. 

Zelfs al ben je nog iets belangrijks kwijt, het is mogelijk dat je tegelijkertijd weer kunt liefhebben en LEVEN.

In deze psychologische roman maak je een stuk van Karins levensreis mee. Indrukwekkend om te zien hoe haar innerlijke wereld geneest en dat ze dat naar buiten toe kan laten zien. 

Lieve Gerda, Diep respect. Je boek ‘Kwijt’ is echt een aanrader. 

Een mooie reactie van Ria (gestalt-therapeute) op mijn boek ‘Kwijt’

Ik vind het een boeiend boek.

De opzet vind ik heel mooi, waarin je steeds het verhaal vanuit Karin en dan weer vanuit Dave leest.

De delen ‘door de deur’, waar je de innerlijke reis volgt van Cara, zijn een indrukwekkend proces. Je kunt de stappen heel goed volgen van zich terugtrekken in een veilige grot (zich afsluiten in zichzelf) en weer een stap naar buiten doen (verbinding maken met de ander).

Het is spannend geschreven. Steeds de gedachte: wat is er aan de hand, wat is er gebeurd met Karin. En tot slot de onverwachte ontknoping.

Gerda, je hebt een mooi boek geschreven.

Recensie voor ‘Kwijt’ van Roos (psychologe)

Een psychologische roman met potentie

Wat een emotionele rollercoaster van een boek! Heel intrigerend om ‘Kwijt’ te lezen. Niet per se omdat adoptiefraude wordt belicht, maar vanwege het diepe psychologische trauma dat aan de orde komt. Wat Gerda heeft beschreven gaat om een van de stoornissen waar vandaag de dag nog nauwelijks erkenning voor is.

Ik ben van mening dat deze psychologische roman heel veel potentie heeft. Wanneer de therapeutische uitspraken die erin staan bij de lezer binnenkomen kan dit voor hen een inspiratie zijn in de eerste stap op weg naar herstel.

De karakters in de belevingswereld zijn goed uitgedacht en hebben precies de juiste balans met elkaar. Het proces waar Cara doorheen gaat wordt goed beschreven, haar kwetsbaarheid is voelbaar en de ingesleten gedrags- en gedachtepatronen zijn heel herkenbaar. Van de gedachte ‘ik mag niet blij zijn’ tot het volledig vermijden van gedachten en emoties.

Als lezer wordt je in het begin gelijk het verhaal ingetrokken, al kan het even duren voordat je het verband gaat zien tussen de twee verschillende werelden. 

Ondertussen is het wel megaspannend, want wie is Cara nu precies? Hoe dieper je in het boek zit, hoe moeilijker het is om het los te laten. Uiteindelijk ontdek je de heldere en goede verbinding tussen de beide verhalen en de psychologische rode draad die door alles heen loopt.

Het is nogal gedurfd om met zoveel ik-perspectieven te werken, maar het past ontzettend goed bij de plot!

Voor mij was het genieten om ‘Kwijt’ te lezen. De schrijfstijl is beschrijvend waardoor je alles voor je ziet. 

In de toekomst hoop ik meer van Gerda te lezen!

Fragment uit het boek ‘Kwijt’

Vanuit de gedachte dat het vaak lastig is om écht open te zijn en dat traumatische ervaringen diep worden weggestopt, begon ik op een dag te schrijven over een vrouw, die vanwege een nieuwe vriendschap, de moed had om haar deur – waarachter ze dingen verborg – te openen.

Ik schreef:

Als aan de grond genageld blijf ik staan en kijk vol verbazing om me heen. Plotseling word ik overspoeld door een golf van paniek met een ruk draai ik me om naar de deur, waar ik zojuist doorheen gekomen ben en steek aarzelend mijn hand uit naar de klink. Wil ik nu alweer terug?

Nee! Nu ik zover gekomen ben, moet ik doorzetten. Hoewel mijn hart als een razende tekeer gaat, ruk ik mijn blik los. Met grote inspanning draai ik me langzaam maar doelbewust om. Met mijn rug naar de deur, sta ik oog in oog met een onwerkelijke, vreemde wereld.

Het heeft maanden geduurd voordat ik genoeg moed verzameld had om deze deur te openen en toen ik hem uiteindelijk ontgrendeld had, kon ik hem met geen mogelijkheid meer op slot krijgen. In eerste instantie heb ik hem toen op een kier geopend. Maar nu heb ik met vreze en beven nog een stap gezet … Ik ben door de deur gegaan. 

En dat is allemaal de schuld van Dave’.

Terwijl ik wel een idee had over het thema van ‘Kwijt’, had ik het plot en de details nog niet helemaal uitgedacht. Het verhaal ontwikkelde zich gaandeweg. Al schrijvend bedacht ik het trauma waar de persoon in kwestie mee te maken had en werd het duidelijk wat er was gebeurd.

Marijo schreef een mooie recensie voor ‘Kwijt’.

Marijo Bakker is recensent bij de facebookgroep van de Boekenwurmen.

Vijf sterren voor ‘Kwijt’

Specificatie:
Auteur: Gerda Keurentjes
ISBN: 978-90-832410-5-0
Softcover | 232 pagina’s | Nederlands | 1e druk.
Categorieën: Roman, Volwassenen.
Dit boek mocht ik voor lezen van Droomvallei Uitgeverij. Heel hartelijk dank hier voor. Ik ben er super blij mee.

Achterflap.
De freelance journaliste, Karin, doet onderzoek naar adoptiefraude. Ze vindt het moeilijk om mensen te vertrouwen, maar door Dave, een privédetective, komt daar langzaam verandering in. Karin vertelt hem zelfs over Tilly, een zaak die ze nooit heeft kunnen oplossen. Dave wil dat mysterie graag helpen ophelderen. Terwijl Karin bij haar familie in Bolivia behoorlijk met zichzelf geconfronteerd wordt, ontdekt Dave in
Columbia meer dan hij verwacht had.

Tegelijkertijd heeft Cara de moed gehad om door de deur te gaan, waardoor ze een onbekende wereld is binnengestapt. Tijdens haar ontdekkingstocht wordt ze geraakt door de speelse eenvoud van een paar
kinderen en mede door de gesprekken met een oude wijze man en een vrouw gaan haar ogen steeds meer open.

De cover:
Die vind ik prachtig en heel bijzonder. Hij loopt mooi door naar de achterkant. Als je de achterflap niet leest is het een totale verrassing waar dit boek over zal gaan.
Heel mooi gedaan.

De inhoud.
Mooi duidelijk lettertype en wat ik ook prettig vind is dat de hoofdstukken van naam zijn voorzien. Dat maak het duidelijk en overzichtelijk.

Het verhaal, mijn beleving.
Het is een heel bijzonder boek wat een pittig onderwerp aansnijdt: adoptiefraude. Tijdens het lezen kom je er achter dat het anders in elkaar zit dan je denkt. Maar hoe? Dan blijkt er nog een verhaal te zijn: ‘Door de deur’. Het lijkt op een fantasie verhaal. Maar er is veel meer aan de hand. Mijn fantasie wordt getriggerd. Het verhaal zit anders ik elkaar als dat ik denk. De twee verhaallijnen kruipen prachtig naar elkaar toe naar één climax. Prachtig gedaan, mijn complimenten.
Een heftig onderwerp prachtig en indrukwekkend beschreven.
Dit boek verdient een dikke 5 sterren

© 2024

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑